1

 

Mi a Logbook of The World?

Az ARRL Logbook of the World (LoTW) rendszere a világban mindenfelé levő felhasználók által feltöltött log rekordok visszakeresését biztosítja. Ha a QSO mindkét résztvevője megegyező QSO adatrekordot tölt föl a LOTW-re, annak az eredménye egy az ARRL diplomákhoz jóváírásként használható QSL lesz.
A Logbook of the World minden lehetséges felhasználói forgatókönyvre fel van készítve. Nem tesz különbséget abban, hogy otthonról, kitelepülve, mobilból, tengerről, vagy expedícióról, vagy bármi más módon rádiózol-e, mert a LOTW megfelelően beállítható az összes operáció során készített logod feldolgozására és a QSO-k párosítására.

Annak az esélyének a minimálisra csökkentésére, hogy a LOTW-re hamisított feltöltések kerülhessenek fel, minden egyes QSO rekordot alá digitálisan kell írni egy az ARRL-től kapott digitális tanúsítvánnyal. Ahhoz, hogy ilyen tanúsítványt kapj, szükség van az adóengedélyes személyazonosságának akár levélben (USA) vagy a megkövetelt dokumentumoknak az ARRL által történő ellenőrzésére (nem USA).

Az ARRL által kifejlesztett szoftverrel konvertálható a (Cabrillo vagy ADIF formátumú) log állomány digitálisan aláírt, a LOTW-re történő feltöltésre alkalmas QSO adatokká.

A LoTW 2003 szeptember 15.én kezdte meg a működését
Mire nem jó a LOTW?
A Logbook of the World  a logjaidnak nem egy biztonsági mentése, vagy on-line tárolása. A számítógép meghibásodások  előfordulhatnak és elő is fordulnak, ezért gondoskodnod kell a fontos adataid biztosításáról. A LOTW felhasználóknak is szokásává kell váljon az adataiknak biztonságban tartásához a fontos állományaiknak külső adathordozóra történő biztonsági mentése.

A Logbook of the World nem helyettesíti a papír QSL-t. Számos rádióamatőr élvezi a színes QSL lapok cseréjét, gyűjtését, és bátorítjuk őket, hogy a LOTW használatával párhuzamosan tartsanak ki emellett a hosszú időre visszatekintő hagyomány mellett. A LOTW megtakarítja a QSL lap gyűjtőknek a dédelgetett emlékeknek az igazolás végett az ARRL központba történő elküldésével járó kellemetlenségeket.

A LoTW fiók létrehozása könnyű és INGYENES!

Kezdjük hát el együtt!
2
 
Új LOTW fiók létrehozása
Ajánljuk, hogy a LOTW telepítése előtt a LOTW állományok számára hozz létre a számítógéped asztalán egy külön mappát.

Feltételezzük, hogy alapvető számítógép kezelői tapasztalattal és az operációs rendszered használatára vonatkozó ismeretekkel rendelkezel.

A LOTW fiók létrehozásának alap lépései a következők:

 1. Töltsd le a szoftvert
 2. Hozz létre egy tanúsítvány kérelmet
 3. Töltsd fel a kérelmet
 4. Hitelesítsd a kérelmedet
 5. Töltsd fel a tanúsítványt
 6. Készíts biztonsági mentést a tanúsítványodról.

3
Az új felhasználók itt kezdjenek.
www.arrl.orq/lotw GET STARTED
Az utasítások számos nyelven állnak rendelkezésre állnak


4

Négy egyszerű lépés.

 1. 1. Töltsd le az utasításokat
 2. Töltsd le a szoftvert
 3. 3. Töltsd fel a tanúsítvány kérelmedet
 4. 4. Töltsd fel a képeslap jelszavadat

 

Első részA megbízható QSL szoftver letöltése

1. Az ingyenes letöltéshez menj el a http://www.arrl.org/lotw/download.html hálószemre.

Megjegyzés: Egyes letölthető állományokat nem ARRL tulajdonú, üzemeltetetésű, hanem harmadik fél hálószem fogadta be. A szoftver letöltése előtt KAPCSOLD KI a felugró ablakok letiltását. A szoftver új verziójának telepítésekor sohase töröld a tanúsítványt!

Miután kiválasztottad az operációs rendszerednek (Windows, Mac vagy Linux) megfelelő letöltést, át leszel irányítva a Forrás egyesítő lapra, ahonnan a program letöltődik. Ha a letöltés nem történik meg automatikusan, válassz egyet az ajánlott távoli helyszín lehetőségek közül. A megbízható QSL (Trusted QSL - TQSL) szoftver magát kell telepítse.

*** A TQSL 2 programot tartalmaz ***
5
Tqsi.ink    A TQSL a LOTW-re való feltölthetéshez szükséges aláírással látja el a logodat.
6
Tqsicert.ink A TQSL CERTIFICATES is a hívójeledre, illetve az összes hozzád kapcsolódó hívójelre szóló tanúsítványok kérelmét és kezelését végzi.
(A klub hívójelekhez külön LOTW fiókot kell létrehozni. Kérjük, nézd meg a „különleges körülmények” című részt a jelen dokumentum végén!)

Szövegdoboz:
Második részA tanúsítvány kérelme
7
1. Nyisd meg a TQSL CERT programot!   Tqslcert.lnk

Amikor legelőször nyitod meg a TQSL CERT programot, akkor egy üzenetet fogsz kapni, hogy még nincsen egyetlen tanúsítványod sem, és rákérdez, hogy akarsz-e tanúsítványt kérni? Kattints a YES (igen) válaszra!

Ha a fenti kérdésre tévedésből NEM választ adtál, akkor válaszd a FILE > NEW CERTIFICATE REQUEST... menüpontot.

 1. Szövegdoboz:Szövegdoboz:
  Az első szövegdoboz tájékoztató célú, és azt mutatja, hogy a tanúsítvány kibocsátója az ARRL. Ezzel semmit sem kell tégy. Kattints a következőre (NEXT).
 2. Add meg a JELENLEGI hívójeledet mindenféle kitelepülésre utaló azonosító nélkül.
 3. A hívójelednek megfelelő DXCC entitás (ahonnan dolgoztál) kiválasztásához használd a legördülő menüt.
 4. A KEZDŐ QSO az a dátum legyen, amikor ezt a hívójelet először kibocsátották.
 1. Ne használd a mai dátumot.
 2. Ne használd azt a dátumot, amikor először kaptál engedélyt.
 3. Ne használd a születési dátumodat, vagy valami hasonlót.
 4. A jelenlegi DXCC program 1945-ben kezdődött, ezért nem vihetsz be azt megelőző dátumot.
 5. A ZÁRÓ QSO dátum az érvényben levő adóengedélyeknél üresen hagyandó.

 

8

 

7. Add meg a nevedet és címedet. USA adóengedélyesek esetében ez meg kell egyezzen az FCC-nél nyilvántartott címmel. Kattints rá a következőre (NEXT).

 1. Add meg az E-mail címedet. Ellenőrizd, hogy az internet szolgáltatód engedélyezi a csatolt állományok küldését. E-mailben fogsz kapni egy tanúsítványt és egy hálószem jelszót.

 

9

A következő lépés választható. Ha nyilvános, vagy hordozható számítógépet használsz, akkor javasoljuk a jelszó használatát.
Ha elveszted vagy elfelejted a jelszavadat, az ARRL nem tud segíteni.
A magán kulcs jelszó elvesztése esetén új tanúsítványt kell igényelj. Küldj egy feljegyzést a LoTW-help@arrl.org címre.
10

9. Adj meg egy jelszót, ha ezt a lehetőséget választottad. Üresen is hagyhatod, ha nem akarsz jelszót.

11

10. Bizonyosodj meg róla, hogy a kérelmed nincsen aláírva (Unsigned). Mivel ez az első tanúsítvány kérelmed, ez az egyedüli lehetséges választásod.

12
Most mér kell legyen egy elmentett TQ5 állományod a mappádban.
13
Amikor rendben befejezted, akkor a TQSL CERT ablakod így kell kinézzen egy saffozott vörös körrel, a „Ne hajts be” jellel, a hívójeleddel és a DXCC entitásoddal.

14

Vedd figyelembe, hogy a feltöltés nem automatikus! A következő lépésként az elmentett TQ5 állományt fel kell töltsd, vagy E-mailben el kell küldened a lotw-logs@arrl.org címre. Fontos, hogy a TQ5 állományodat ne töröld, mozgasd vagy nevezd át!
Harmadik rész – A tanúsítvány kérelem feltöltése
1. Keresd fel az ARRL LoTW lapját: http://www.arrl.org/lotw/start.html
15

2. Válaszd az "Upload a certificate request" pontot. Az ehhez tartozó URL címe: https://p1k.arrl.org/lotw/upload

16

 1. A  böngésző gomb segítségével jelöld ki az előző részben létrehozott TQ5 állományt.
 2. Töltsd fel az állományt.
 3. Dőlj hátra és várj, amíg egy levelezőlapod érkezik.

 

* Ha nem USA hívójelre tanúsítvány kérelmet nyújtasz be, akkor E-mailt fogsz kapni, kérve hogy bizonyítékként nyújtsd be az adóengedélyed másolatát és egy másik hivatalos dokumentum (pl. vezetői engedély) másolatát, ami mutatja a nevedet. A részleteket a következő címen találod meg: https://www.arrl.org/lotw/docreq .
17

GRATULÁLUNK!
Sikeresen létrehoztál egy  TQ5 állományt és feltöltötted a tanúsítvány kérelmedet. Megveregetheted a saját hátadat

Negyedik rész – A levelezőlap jelszava bevitele

Megjegyzés! Ez csak USA adóengedélyesekre érvényes!

18

1. Lépj fel az ARRL LoTW Get Started hálószemére: http://www.arrl.org/lotw/start.html

2. Választd a "Upload a postcard password" Pontot.
19

3. Jól sejtetted, add meg a hívójeledet a, hívójel ablakban és add meg a jelszavadat, ahogy az a lapon a jelszó ablakban szerepel. A jelszó nyolc alfanumerikus karakter, a cím fölött és a köteg azonosító szám fölött található az előoldalon. A jelszó kis/nagybetű érzékeny.

4. Immár a tanúsítvány kérelmed megerősítésre került. A jelszavadat 3 munkanapon belül, E-mail csatolt állományként fogod megkapni. A levél tartalmazni fogja a LoTW felhasználói fiókodba történő belépéshez szükséges jelszavadat is. A bejelentkezési azonosítód a hívójeled lesz. A bejelentkezés után változtasd meg ezt a jelszót.

Ötödik részA tanúsítványod feltöltése és elmentése.


20

1                    '            W1CIRT -HWITFH ciTATFC; f

            2. Ha korrektül betöltötted, akkor a saffozott vörös kör arany színű szalagra vált.

1. Ha már megkaptad E.mailben a TQ5 állományodat, akkor képes kell légy a csatolt állományra duplán rákattintani, és IGEN (YES) választ adni annak a megnyitására, amire az betölti magát, vagy elmentheted az állományt a LoTW mappádba és használd a TQSL CERT program LOAD CERTIFICATE FILE funkcióját.
21

3. Jól sejted, a hívójel ablakban az hívójeledet, majd a jelszó ablakban a jelszavadat kell  megadd pontosan ugyanabban az alakban ahogy az a levelezőlapon a jelszó ablakban található. A jelszó nyolc alfanumerikus karakter, a cím fölött és a köteg azonosító szám fölött található az előoldalon. A jelszó kis/nagybetű érzékeny.

4. A tanúsítvány kérelmed immár igazolva van. Három napon belül meg fogod kapni csatolt állományban a tanúsítványodat. Ez az E-mail tartalmazni fogja a LoTW felhasználói oldalra bejelentkezéshez és a felhasználói fiókodhoz szükséges jelszavadat is. A bejelentkezési azonosítód a hívójeled. A bejelentkezést követően megváltoztathatod és tanácsos megváltoztatni a jelszavadat.

MENTSD EL A TANÚSÍTVÁNYODAT

A tanúsítvány teljes elmentésének utolsó lépése, hogy azt p12 formátumban egy külső adathordozóra, pl. egy floppyra, flash meghajtóra, CD-re vagy memória dugóra. Ha PC hiba vagy HD meghibásodás, vagy adatvesztés áldozatául válsz, akkor módod van a LoTW tanúsítványodat a p12 állományodnak a TQSL CERT-be visszatöltened. (TQSL CERT > FILE > LOAD CERTIFICATE)
A levelezőlap jelszó, a TQ5 és TQ6 állományok már elvégezték a feladatukat, ezért ezek egyikét sem szükséges elmenteni. Viszont el kell mentsd a p12 állományodat, hogy képes légy visszatölteni a teljes tanúsítványodat.
3. A teljes tanúsítvány elmentéséhez választd a CERTIFICATE > SAVE menüpontot.

Ellenőrizd, hogy elmentetted-e a p12 állományt külső adathordozóra? Ha ezt az állományt a számítógépedre mented, és az összeomlik, akkor nem leszel képes azt visszanyerni.
22

Ezzel befejeződött a tanúsítási eljárás. További tanúsítványt is kérhetsz minden tanúsítvány kérelem feltöltése és aláírása folytán hozzád kötődő régi, kitelepülési, vagy egyéb, hívójeledre. A gyakran ismétlődő kérdéseket lásd a hívójellel kapcsolatos kérdések  Callsign Issues pontban.

Rendkívüli körülmények

Újabb tanúsítvány kérése előtt előbb hozd létre az elsődleges LoTW fiókodat és szerezd meg hozzá az arany szalagos tanúsítványodat.

Klub hívójelek

A kluboknak létre kell hozniuk az elsődleges klub hívójelre egy ALÁÍRATLAN tanúsítvány kérelmet. Ez az elsődleges klub hívójel meg fogja kapni a saját LoTW bejelentkezési azonosítóját és jelszavát. Ugyanennek a klubnak további hívójeleihez tartozó tanúsítványok kérelmei az elsődleges klub hívójel tanúsítványával ALÁÍRTak legyenek.

Ha nem áll módjában tovább a klub hívójel megbízottja lenni, akkor a fiók egy másik személy felügyelete alá helyezhető.

Kitelepült azonosítójú hívójelek

A kitelepült azonosítójú hívójelek (pl. W1AW/4) az elsődleges hívójeledhez tartozó tanúsítvánnyal tanúsítványával ALÁÍRT kell legyen, és az időtartomány meg kell feleljen a kitelepülésével.

DXpedíciók, versenyek, különleges események

A személyes DXpedícióid, verseny hívójeleid, vagy különleges események az elsődleges hívójeledhez kötött tanúsítvánnyal kell  ALÁÍRTak legyenek.

Csoportos DXpedíciók, verseny hívójeleik, vagy különleges események az elsődleges hívójeledhez kötött tanúsítvány ALÁÍRATLAN kell legyen.

Ha bizonytalan vagy valami különleges eseményhez tartozó fiók létrehozásával kapcsolatban, akkor lépj kapcsolatba a LoTW-vel. (lotw-help@arrl.org) Örömmel segítünk.

1x1 hívójelek

14 napra különleges, 1x1-es hívójeleket rendelnek rendkívüli eseményekhez. ALÁÍRT tanúsítványt kell kérj az 1x1-es hívójelekhez és az esemény pontos időtartamához.

Ha ez egy klub esemény, akkor és a klubnak van egy elsődleges hívójele, akkor az 1x1-es hívójel tanúsítványkérelme az elsődleges klub hívójel tanúsítványával kell aláírva legyen.

QSL Managerek

Ha mások lapjait és logjait kezeled, akkor ezeknek a személyeknek a számára ALÁÍRATLAN tanúsítvány kérelmet kell kérj.

Azok a QSL managerek, akik ugyanannak az operátornak több hívójelét is kezelik, a tanúsítvány kérése előtt lépjenek kapcsolatba a LoTW-vel: lotw-help@arrl.org

A LoTW képes a hívójelek, operátorok és managerek mindenféle kombinációját kezelni.

Mentsd el a tanúsítványodat

Az elsődleges hívójeled tanúsítványával kapcsolatban az végső lépés annak p12 állományba, egy külső adathordozóra (pl. floppy disc, CD, flash meghajtó, memória dugó) történő teljes elmentése. Ha a PC-d vagy a merevlemezed meghibásodik, vagy állományaid elvesznek, akkor LoTW tanúsítványt vissza tudod tölteni a p12 állományodnak a TQSL CERT-be. (TQSL CERT > FILE > LOAD CERTIFICATE)

Logok aláírása és feltöltése

Most, hogy van elektronikus tanúsítványod, alá tudod írni és fel tudod tölteni a logodat a LoTW-re. Az aláírási folyamat első lépése az Állomás székhely (Station Location) létrehozása. Az állomásod székhelye földrajzi információkat (pl. zónák, QTH lokátor, IOTA referencia, USA állam és megye) tartalmaz az állomásodról.
1. Nyisd meg a TQSL-t! TqsUnk 23
2. Választd ki : ADD STATION LOCATION
merits LanauaaeNow!      Orders
TQSL
File   Station  Help
Add location
3. Add meg az operációd minden adatát és kattints rá a következő mezőre.
24
4. Az USA hívójelesek legördülő menüket kapnak az állam és megye kiválasztásához.
25
5. Az utolsó lépés az állomás helyszín megadása. Ha már bevitted az állomásod helyszínét is (a példában „Home”), akkor kattints rá a „FINISH”-re!

A logod aláírása

Ez a lépés feltételezi, hogy a naplózó programodból exportáltál egy ADIF vagy Cabrillo log állományba. A népszerűbb programok közül több is végrehajtja a számodra ezeket a lépéseket.

1. Választd ki a FILE > SIGN EXISTING FILE pontot.
26
2. Választd ki a logod aláírásához használt állomás helyszínt. Világítsd ki a helyszínt (bal kattintás a hívójelre) és kattints az OK-ra.
27
3. Választd ki az aláírandó állományt és kattints az OPEN mezőre. A könnyebben azonosítás végett adj minden állománynak egyedi nevet.
Szövegdoboz:
4. Ez után választd ki azt az állományt, amibe írsz. A logod elektromos aláírásával egy TQ8-as állományt hozol létre. Ezt a biztonságos állományt kell feltöltsd a LoTW-re.
28

29


Szövegdoboz: My Computer * My Network PlacesSzövegdoboz:Szövegdoboz: ]Log March 2007 J TQSL compressed data files [K.tq8]
L
Save
Cancel


5. Nyugtáznod kell a hívójeledet. Ha több mint egy hívójeled van a rendszeredben, akkor ellenőrizd, hogy a megfelelő hívójelet használod-e a log aláírásához?
30

6. Lehetőséged van megadni a feltöltött QSO-k keltezési tartományát, de egyik vagy mindkét mezőt is üresen hagyhatod. Ha dupla feltöltést történik, akkor a későbbi felülírja a korábbit.
Célszerű kezdő időpontként a LoTW-be történő feltöltésben szereplő legrégebbi keltezését megadni.
5. Add meg az operációddal kapcsolatos összes információt, majd kattints a NEXT mezőre.
31
6. Az USA hívójelesek legördülő menüket kapnak az állam és megye kiválasztásához.
32
8. Lehetőséged van egy időszak QSO-it feltöltened. Az egyik vagy mindkét mezőt is üresen hagyhatod. Ha dupla feltöltést történik, akkor a későbbi felülírja a korábbit.

Célszerű kezdő időpontként a LoTW-be történő feltöltésben szereplő legrégebbi keltezését megadni.

 1. Szövegdoboz:
  Látni fogod, amint a rendszer a TQSL állományodat konvertálja, majd egy üzenetet kapsz, hogy a TQ8 állomány elkészült a feltöltéshez.
 2. Jelentkezz be a LoTW honlapra https://p1k.arrl.org/lotwuser/default
 3. Választd az UPLOAD FILE fület.

33

 1. A TQ8 állomány megkereséséhez és a helyének meghatározásához használd a böngésző (“browse”) gombot.
 2. Az állomány feltöltéséhez kattints rá az állomány feltöltés gombra. Ha megfelelően csináltad, akkor egy az állomány feldolgozásra besorolásáról szóló üzenetet fogsz kapni.

Ha ilyen üzenetet kapsz: [FILE] does not appear to be a TrustedQSL file! Processing aborted., akkor minden bizonnyal nem a TQ8 állományt, hanem a logod ADIF állományát, vagy a valami más állományt választottál ki.
Köszönjök, hogy használod a Logbook of The World alkalmazást!

Fordította: Gyöngyösi József HA5CW